Minecraft åldersgräns – Vad föräldrar behöver veta om Minecraft

  • by

Vad är Minecraft?

Minecraft är ett datorspel där spelarna kan bygga vad som helst. Spelet kan beskrivas som “online-lego” och låter spelarna bygga block och strukturer i olika världar och landskap. Att bygga är det viktigaste i Minecraft, men spelarna måste också hitta resurser, skapa artefakter och slåss mot fiender. Här hittar du information om Minecrafts åldersgräns och lämplighet för barn.

Minecraft är ett av världens mest populära spel de senaste åren och kan vara ett fantastiskt sätt för barn att utforska sin kreativa sida och lära sig problemlösning. Minecraft tillåter också spelare att spela med varandra (multiplayer).

Spelet finns tillgängligt på PC, mobil, surfplatta och Xbox/Playstation.

Åldersgräns för Minecraft: Vad är åldersgränsen?

Minecraft anses vara lämpligt för barn från 7 år och uppåt.

Varför är Minecraft så populärt bland barn?

Det som gör Minecraft så attraktivt för barn är samma sak som gör Lego attraktivt för barn. Spelarna kan släppa loss sin kreativitet och skapa vad de vill – från hus till berg- och dalbanor, det är bara fantasin som sätter gränser.

Finns det några faror med att låta barn spela Minecraft?

Flera spelare

Minecraft kan spelas ensam eller tillsammans med andra spelare. Flerspelarfunktionen gör att barn kan spela med vänner, men de kan också hoppa in i världar fyllda med främlingar. Som med andra onlinespel finns det en risk att stöta på andra spelare som kan säga något stötande eller trakasserande. För att undvika detta kan du stänga av chattfunktionen i inställningarna.

Våld

Minecraft har vissa inslag av våld. Spelare kan tillverka svärd och andra enkla vapen och använda dem för att slåss mot andra varelser eller spelare. Detta är inte spelets huvudfokus, och det finns inget blod eller andra skrämmande effekter. Detta, plus det faktum att Minecraft har serietidningsliknande grafik, gör spelet lämpligt för barn så unga som 7 år.

Vilka är fördelarna med att låta barn spela Minecraft?

Mest spännande är de fördelar som barn kan få av att spela Minecraft.

Minecraft är en öppen värld som låter barnen utforska och skapa vad de vill. Genom att spela Minecraft kan barn:

  • Bli bättre problemlösare
  • Bli mer kreativa, lära sig hur man designar och konstruerar
  • Lära sig att samarbeta med andra för att nå ett gemensamt mål
  • Förbättra sina matematiska färdigheter och sin rumsliga förståelse

Visste du att Minecraft används för att lära barn hur man kodar?

Kodning anses vara den viktigaste färdigheten som barn kan lära sig för att lyckas i framtiden.

Learnist har i samarbete med Microsoft utvecklat en kurs där barn i åldrarna 8-12 år kan lära sig att koda med programmeringsspråket Python genom Minecraft. För mer information, besök länken nedan:

Lär kodning med Minecraft